İşbaşı Eğitim Programının önemi sadece iş arayanlar yönünden değil ve işverenler açısından da birçok fayda sağlamasından dolayı her iki taraf içinde çok yararlı bir program haline gelmiş durumdadır.
İşbaşı eğitim Programı özellikle çalışma yaşına gelmiş kişilerin mesleki deneyim elde etmeleri için geliştirilen ve istihdamı arttırmak için uygulanan çok önemli bir programdır.
İşbaşı Eğitim Programı işsizlikle mücadelede “aktif işgücü programı” olarak bilinmektedir. Bu program sayesinde işsizlikle mücadele konusunda geçici bir çözüm bulmanın ötesinde kalıcı istihdam yaratmak amaçlanmaktadır.
Gençlere, iş deneyimine sahip olmayan, iş arayan, farklı bir meslekte deneyim elde etmek isteyen, beceri ve nitelik kazanmaya çalışan kişiler açısından kolaylık ve fayda sağlanmaktadır.
Sağlanan bu fayda neticesinde programın düşünüldüğünden daha fazla öneme sahip olduğu görülmektedir.
İstatistiksel olarak programın uygulamaya başlandığı tarihten günümüze kadar istihdama sağladığı katkı dolayısı ile çok önemli bir program haline gelmiş durumdadır.
İş arayan bakımından İşbaşı Eğitim Programının önemi?
İşbaşı eğitim programı öneminden biri de gençlere ve işsizlere istihdam kapısını açmaktadır.
Program sayesinde İş tecrübesi ve Deneyimi olmayan işsiz olan kişilerin iş yerlerinde işin başında çalışarak eğitilme, iş deneyimi kazanma, istihdam edilme fırsatını bulabilirler.
Üniversite öğrencileri işbaşı eğitim programı sayesinde staj yapma şansına sahip olabilir ve öğrenci olarak mesleki deneyim ve becerilerini geliştirerek istihdama dahil olabilirler.
İş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile genel sağlık sigortası primleri kurs süresi boyunca İşkur tarafından karşılanmaktadır. Bu sayede sosyal sigorta ve sağlık güvencesinden yararlanabilirler.
İşsizlik maaşı alan kişilerin İşbaşı Eğitim programına dahil olması durumunda program süresi içerisinde işsizlik maaşlarında bir kesilme olmaz.
Ayrıca; İşbaşı Eğitim programını tamamlayan kişiler, tamamladıkları programa dair kurum tarafından onaylanarak verilen mesleki eğitim sertifikasına sahip olurlar. Kazanmış oldukları deneyim ve becerilerini ye iş fırsatlarını değerlendirirken sertifika sayesinde kendilerini kanıtlama imkanına sahip olurlar.
İşveren Açısından İşbaşı Eğitim Programı Önemi?
Nitelikli iş gücü yaratamayan veya Nitelikli iş gücünü devamlı hale getirmek isteyen işverenler için, işe alacakları kişileri işbaşında görüp, meslek becerilerini gözlemleme şansına sahip oldukları bir program olduğundan dolayı çok önem arz etmektedir.
Program kapsamında işverenlerin herhangi bir maddi yükümlülüğünün olmaması maliyet avantajını da beraberinde getirmektedir.
Yeni işe başlayacak her bir personel için asgari olarak, aylık 3.458,03 TL üç aylık açılan bir program için toplamda ise 10.374,09 TL kişi başı maliyet avantajı elde edilir.
Program sayesinde işçi arama maliyetinden kurtulabilir ve işkur üzerinden personel temini yapılabilir.
Program süresi boyunca programa katılan kişilerin İş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile genel sağlık sigortası primleri kurs süresi boyunca İşkur tarafından karşılandığından dolayı maliyet avantajı sağlamaktadır.
Program süresi tamamlandıktan sonra istihdam edilen kişileri şuan da yürürlükte olan 6111, 27103, 17103 gibi sigorta prim teşvikinden özel şartlarına göre faydalanma imkanına sahip olabilirler. Bu sayede İşbaşı eğitim programının devamı olarak istihdam edilen personeller için sgk teşviklerinden faydalanılabilir.
İşbaşı eğitim modeli ile alınan personeller için yapılan giderler, belli miktarda resmi olarak gider gösterilebilir.
İşbaşı Eğitim Programı Danışmanlık hizmetimiz hakkında detaylı bilgi almak için sayfamızı buradan ziyaret edebilir, soru, görüş ve önerileriniz için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.